Kuzey ve Güney dizisini çok seviyor, ilgiyle ve çok beğenerek izliyorum. Banu ile Güney'in isim hakkını alıp getirdikleri bu çörek bana hiç yabancı gelmedi. Dün akşam ki bölümde Kuzey'in makara adını verdiği bu çörekleri satarak Güney zengin olma hayellerine kavuşacak mı? Tüm oyuncu kadrosunu çok beğendiğim bu dizide bakalım neler olacak?
Bu çörekleri gördüğüm zaman çok ilgimi çekmişti.Prag'la ilgili bir yazı yazmak için arşivimde bekleyen fotoğraflarımı çörek söz konusu olunca hemen paylaşmak istedim. Prag'da trdelnic adıyla satılan dışı çıtır çıtır içi yumuşacık tarçınlı şekere bulanmış bu lezzetli mayalı çörekleri odun ateşinde pişiriyorlar. Avrupa'da benzerleri olan bu çöreklerin Macaristan'daki ismi kurtos kalacs, Almanya'da benzerinin ismi baumkuchen. Mayalı hamur ile yapılan bu çöreklerin tarifini ve nasıl yapıldığını izlemek isterseniz videoyu izleyebilirsiniz.Ne dersiniz aynı çörek değil mi? Kuzey'in deyimiyle Makara Çörekleri...
Malzemeler:
1 kg un
500 ml ılık süt
50 gr maya
6 yumurta sarısı
100-120 gr tereyağı
1/2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Toz Tarçın
Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi
Ilık sütte mayayı eritin ve mayanın kabarmasını bekleyiniz.
Yumurta sarıları ve eritilmiş tere yağını birlikte çırpın ve tuz ve şeker ilave ediniz.
Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırın ve hamuru yoğurunuz.
Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz.
Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız ve ruletle dışarıdan içeriye doğru uzun şeritler halinde kesiniz.
Silindiri fırça ile yağlayıp silindirin etrafına şeritleri teker teker sarınız.
Şeritlerin birleşmesi için silindiri tezgahta ileri geri hareket ettiriniz.
Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız.
Mümkünse kömür ateşinde pişiriniz.
Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz.
Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınır. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir.
orjinal yazı adresi :