4 Ocak 2010 Pazartesi

Canlıların ortak özellikleri canlıları cansızlardan ayıran özelliklerdir.

Canlıların ortak özellikleri canlıları cansızlardan ayıran özelliklerdir.


canlıların ortak özellikleri canlıları cansızlardan ayıran özelliklerdir. 1 – şekil her canlının kalıtım ve çevre etkisiyle oluşan belli bir şekli var- dır. amip ve cıvık mantarların şekli değişkendir. canlıda (kalıtım x çevre) etkisiyle oluşan özelliklere modifi- kasyon denir. bazı özellikler (kan grubu, cinsiyet, hastalık et- kenlerine karşı oluşturulan antikor tepkimeleri vb) sadece gen- lerle belirlenir. modifikasyon : çevre etkisiyle genlerin işleyişinde meydana gelen kalıtsal olmayan değişmelerdir. modifikasyonlar genel- likle iki yönlüdür. kalıtsal değildir. örnekler : — çuha çiçeği yüksekte kırmızı, alçakta beyaz çiçek açar — döllenmiş yumurtadan çıkan arı ve karıncalar farklı beslen- me şekillerine göre kraliçe yada işçi bireyleri oluşturur. — kaslarını fazla kullanan insanın kasları gelişir. — himalaya tipi tavşanda, beyaz kürk yolunarak yerine buz sarılırsa siyah kürk çıkar. — deniz kenarındaki ağaçlar rüzgâr alma yönünün tersine – büyür. — kıvrık kanatlı sirke sinekleri 16 ºc de yetiştirilirse düz, 25 ºc de yetiştirilirse kıvrık kanatlı olur. — çekirgeler 16 ºc de yetiştirilirse beneksiz, 25 ºc de yetişti- rilirse benekli olur. — dere yatağındaki istiridyeler suyun akış şekline göre farklı kabuk şekillerinde olurlar. — eşeysiz üreyen canlılarda aynı hücreden gelişen yavruların aralarındaki tüm farklılıklar modifikasyondur. — tek yumurta (gerçek) ikizlerin aralarında gözlenebilen tüm farklılıklar modifikasyondur. mutasyon : genlerin kimyasal yapısında meydana gelen de- değişmelerdir. mutasyonlar üreme hücrelerinde olursa kalıtsal- dır. vücut hücrelerindeki mutasyonlar kalıtsal olmayıp sadece modifikasyona neden olurlar. örnek : kıvrık kanatlı sirke sineği, 16 º de yetiştirilince düz kanatlı, 25 ºc de yetiştirilince kıvrık kanatlı olur. bu modifikasyondur. — kıvrık kanatlı bir sirke sineği 35 ºc de yetiştirilince kıvrık kanatlı yavruları oluyor. bu kıvrık kanatlı yavrular 16 ºc de yetiştirilince yine kıvrık kanat...
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRE------Tüm canlılar hücre veya hücrelerden oluşmuştur. ADAPTASYON------Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede yaşama şansına sahip olmalarına uyum veya ADAPTASYON denir. Ortam şartlarında bir değişiklik olduğu zaman bu yeni değişikliğe uyum gösteren canlılar yaşama şansı kazanırlar ve o çevreye adapte olurlar. BESLENME----------Tüm canlılar besine ihtiyaç duyarlar. Hücre yapısı, enerji üretimi gibi tüm yaşamsal olaylar için gerekli olan besin maddelerinin bir yolla sağlanmasına BESLENME denir. HAREKET VE İRKİLME---------Tüm canlılar iç ve dış çevrelerinden gelen uyartılardan etkilenirler. Buna irkilme denir. Uyartılara karşı tepki göstermeye ise hareket denir. Bitkide yönelme yani tropizma ve büyüme şeklinde olan hareket, hayvanlarda yer değiştirme şeklinde olur. Bazı ilkel tek hücreli bitkilerde yer değiştirebilirler. METABOLİZMA--------Tüm canlılarda metabolizma olayları görülür. Metabolizma olayları hücre içinde gerçekleşir. Canlılardaki metabolizma olayları genel anlamda iki çeşittir. Bunlar anabolizma ve katabolizma olaylarıdır. Canlıda gerçekleşen bu olayların tamamına metabolizma denir.

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Canlıları cansızlardan ayıran özelliklerdir. 1 – Şekil Her canlının kalıtım ve çevre etkisiyle oluşan belli bir şekli var- dır. Amip ve cıvık mantarların şekli değişkendir. Canlıda (kalıtım x çevre) etkisiyle oluşan özelliklere modifi- kasyon denir. Bazı özellikler (kan grubu, cinsiyet, hastalık et- kenlerine karşı oluşturulan antikor tepkimeleri vb) sadece gen- lerle belirlenir. Modifikasyon : Çevre etkisiyle genlerin işleyişinde meydana gelen kalıtsal olmayan değişmelerdir. Modifikasyonlar genel- likle iki yönlüdür. Kalıtsal değildir. ÖRNEKLER : — Çuha çiçeği yüksekte kırmızı, alçakta beyaz çiçek açar — Döllenmiş yumurtadan çıkan arı ve karıncalar farklı beslen- me şekillerine göre kraliçe yada işçi bireyleri oluşturur. — Kaslarını fazla kullanan insanın kasları gelişir. — Himalaya tipi tavşanda, beyaz kürk yolunarak yerine buz sarılırsa siyah kürk çıkar. — Deniz kenarındaki ağaçlar rüzgâr alma yönünün tersine – büyür. — Kıvrık kanatlı sirke sinekleri 16 ºC de yetiştirilirse düz, 25 ºC de yetiştirilirse kıvrık kanatlı olur. — Çekirgeler 16 ºC de yetiştirilirse beneksiz, 25 ºC de yetişti- rilirse benekli olur. — Dere yatağındaki istiridyeler suyun akış şekline göre farklı kabuk şekillerinde olurlar. — Eşeysiz üreyen canlılarda aynı hücreden gelişen yavruların aralarındaki tüm farklılıklar modifikasyondur. — Tek yumurta (gerçek) ikizlerin aralarında gözlenebilen tüm farklılıklar modifikasyondur. Mutasyon : Genlerin kimyasal yapısında meydana gelen de- değişmelerdir. Mutasyonlar üreme hücrelerinde olursa kalıtsal- dır. Vücut hücrelerindeki mutasyonlar kalıtsal olmayıp sadece modifikasyona neden olurlar. ÖRNEK : Kıvrık kanatlı sirke sineği, 16 º de yetiştirilince düz kanatlı, 25 ºC de yetiştirilince kıvrık kanatlı olur. Bu modifikasyondur. — Kıvrık kanatlı bir sirke sineği 35 ºC de yetiştirilince kıvrık kanatlı yavruları oluyor. Bu kıvrık kanatlı yavrular 16 ºC de yetiştirilince yine kıvrık kanatlı, 25 ºC de yetiştirilince yine kıvrık kanatlı oluyor. Bu verilen örnek mutasyondur. Çünkü 35 ºC de genlerin yapısı değişmiştir. Artık hangi ortam olursa olsun hep aynı özellik görülmektedir. Varyasyon : Aynı türün bireylerinde görülen kalıtsal farklılık- lardır. Varyasyonun nedeni mutasyonlar ve eşeyli üremedir. Varyasyonlar doğal seleksiyonlara neden olduğu için evrimsel açıdan önemlidir. ÖRNEK : — Aynı anne babadan doğan çocukların birbirlerine ve anne babalarına tam olarak benzememesi varyasyondur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazıya Yorum yapın ( Anonim veya Ad Url yi Seçin)