11 Mart 2012 Pazar

Şekerin Serüveni şeker nerelerde kullanılır?

Şeker nedir? Şeker hakkında bilgi Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker, elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır Şeker Kamışı, şeker pancarı Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir Türkiye’de şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12 – 16 şeker bulunur Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden birisi olmuş ve 18 yüz yılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19 yüz yılda başlamıştır Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4′ü şeker kamışından, %25,6′sı ise şeker pancarından elde edilmektedir Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir Şeker pancarından şeker üretimi, şeker kamışından yapılan üretime göre daha pahalı olmasına karşın, birçok ülkede hem şeker sanayine ekonomik katkıları, hem de tarımsal ve sosyal nedenlerden dolayı, çeşitli önlemler alınarak devamlılığı sağlanmaktadır Türkiye’de de geçmişte şeker kamışı tarımı için Denemeler yapılmış, ancak ekonomik olmayacağı anlaşıldığı için vazgeçilmiştir Türkiyede şekerin, ana hammaddesi şeker pancarıdır nişasta Bazlı Şekerler, şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin sakaroz dışında, nişasta bazlı ham maddelerden mısır, buğday, patates çeşitli kimyasal yollarla üretilen genel olarak glikoz, izoglikoz, fruktoz ve türevlerinden oluşur Nişasta bazlı şekerler doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayiinde girdi olarak kullanılmaktadır Bu tatlandırıcıların başlıca kullanım alanları şekerlemeler, şekerli, ve unlu ürünler, dondurma, helva, reçel, marmelat, alkollü ve alkolsüz içeceklerdir